Προβολή νέων
Εκδημία Ομότιμου Καθηγητή της Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής Γεωργίου Χαρτοφυλακίδη
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Με θλίψη σας ανακοινώνουμε την απώλεια του μέλους του Σωματείου μας Ομ. Καθηγητή Γεωργίου Χαρτοφυλακίδη.
Ο Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης υπήρξε μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τα έτη 2001-2008 και θα παραμείνει στη μνήμη μας ως εκλεκτός Άνθρωπος και Επιστήμονας.
Το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του.
Ο αποχαιρετιστήριος λόγος εκ μέρους του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ εκφωνήθηκε κατά την εξόδιο ακολουθία από τον Ομότιμο Καθηγητή Ορθοπαιδικής κύριο Παναγιώτη Σουκάκο
Βιογραφικό σημείωμα
Καθηγητού Γεώργιου Χαρτοφυλακίδη
Ο Καθηγητής Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1955.
Την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής, πραγματοποίησε στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, υπό τον Καθηγητή Θεόδωρο Γαροφαλίδη.
Ακολούθως, μετεκπαιδεύθηκε επί τριετία στην Ορθοπαιδική, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Columbia University Medical Center, της Νέας Υόρκης.
Το 1960, έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό “Άριστα” και μετά από πέντε χρόνια, 1965, εξελέγη Υφηγητής Ορθοπαιδικής.
Το 1969, εξελέγη Καθηγητής και Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία παρέμεινε εν ενεργεία για 25 χρόνια, μέχρι την αφυπηρέτηση του, 1994.
Κατά την διάρκεια της ενεργού θητείας του, εξελέγη Κοσμήτωρ (1974 – 1975) της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Συγκλήτου (1976 – 1977), του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1978, πρωτοστάτησε στην ίδρυση και δημιουργία Ορθοπαιδικού Κέντρου Έρευνας & Εκπαίδευσης στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Ατυχημάτων «ΚΑΤ», υπό την ονομασία “Θεόδωρος Γαροφαλίδης” προς τιμήν του αφυπηρετήσαντος Καθηγητού Ορθοπαιδικής, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Θεόδωρου Γαροφαλίδη.
Η συγγραφική δραστηριότητα του Καθηγητού Γεώργιου Χαρτοφυλακίδη είναι γιγαντιαία και πολυδιάστατη και έχει δημοσιευθεί σε μεγάλης εμβέλειας και διεθνούς φήμης έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα.
Το ερευνητικό του έργο στο γνωστικό αντικείμενο της “Εκφυλιστικής Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου” και η “Ταξινόμηση της Συγγενούς Παθήσεως του Ισχίου στους Ενήλικες”, φέρει το όνομα του “Hartofilakidis Classification of Congenital Hip Disease in Adults” και έχει αναγνωριστεί και υιοθετηθεί από μεγάλου διαμετρήματος Ορθοπαιδικά και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού.
Το 2019, τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (European Federation of Orthopaedic Surgery and Traumatology) με το “Life Achievement Award” για τη διεθνή προσφορά του στην Ορθοπαιδική.
Είχε προηγηθεί προς τιμήν του (2005), η ονομασία του Αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου Ατυχημάτων ΚΑΤ, στο όνομα του, προς αναγνώριση της υποδειγματικής προσφοράς και αφοσίωσης του στην Ορθοπαιδική Επιστήμη και την Εκπαίδευση.
Ο Καθηγητής Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης, εγγράφει μοναδικότητα στη διαδρομή της Ελληνικής Ορθοπαιδικής Οικογένειας, διότι παραπέμπει σε “Άλυση Αξιακών Υλικών”, όπως αφοσίωση, ευθύνη, έμπνευση, ήθος καθ’ ο και είναι άξιος για τον δημόσιο έπαινο “Tιμής και Aριστείας” ο οποίος επιφυλάσσεται για εκείνα τα άτομα που αποδεδειγμένα στον Ακαδημαϊκό διαχρονικό τους βηματισμό υπηρέτησαν με αφοσίωση το “Mέγα της Eπιστήμης Όφελος”.
Πορευόμενος δια βίου ως Καθηγητής και όχι ως Καθηγεμόνας, κατέγραψε χάραγμα ιστορίας που τον πολιτογραφεί στην κατοικία όπου ζουν οι ξεχωριστοί.
“Δεν θα λειτουργώ με τη Λιβρέα κανενός. Προτιμώ το Σκήπτρον του Θάρρους και της Ευθύνης στερεωμένο εις Ρίζες Αρετής”, ήταν τα λόγια του Γεωργίου Τερτσέτη, τα οποία ταυτίζονται με την ηθική προσωπικότητα και το επιστημονικό διαμέτρημα του Καθηγητού Γεώργιου Χαρτοφυλακίδη.
Με αξιακά υλικά πνοής και έμπνευσης, ανατροφοδοτούσε εικόνες “Mύησης και Mίμησης” στην ατομική συνείδηση των μαθητών του, τονίζοντας ότι χρειάζεται τόλμη για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιτύχουμε “Το Μέγα από το Ελάχιστο”.
Ο Καθηγητής Χαρτοφυλακίδης ακολούθησε με ασκητική προσήλωση την αρχή της “Αξιοκρατικής Ισημερίας”, στην επιλογή των μαθητών και συνεργατών του. Το διακύβευμα ήταν: “Στον καθένα κατά την αξία του και τις αξίες του”. Στον εναγώνιο συνειρμικό αναστοχασμό του και στο Ακαδημαϊκό ιχνηλάτημα του, κυριαρχούσαν τα ερωτήματα: “Τι θα αφήσουμε στο πέρασμα μας; Τι μετράει περισσότερο; Σε πόσους φοιτητές κάναμε μάθημα ή σε πόσους φοιτητές εμπνεύσαμε την αριστεία;”
Όλα αυτά, αποτελούν διαπιστευτήρια και συνθέτουν υιοθετημένο κώδικα γαλήνης, ηρεμίας και ταπεινότητας που χαρακτήριζε τη ζωή του, η φιλοσοφημένη πορεία της οποίας, προσέδιδε λάμψη στον Ακαδημαϊκό του βηματισμό και ενέγραφε γνωρίσματα παραδειγματικής υποθήκης.
Για όλους αυτούς και μύριους άλλους λόγους, δίκαια του αναγνωρίζεται και εγγράφεται στην ιστορία η ιδιότητα του ως “Πατέρα της Σύγχρονης Ορθοπαιδικής” στον τόπο μας. Η ιστορία και η επιστημονική διανόηση της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ορθοπαιδικής δικαίως του έχουν απονείμει τον “Δαφνώνα της Μέγιστης Προσφοράς”.
Σε ένα ψηφιδωτό στο δάπεδο μνημείου, του 4ο μ.Χ. αιώνα, στην Απάμεια της Συρίας, απεικονίζεται ο Στέφανος της Ζωής, στον οποίον εγγράφεται με ελληνικά γράμματα η επιγραφή “Ευ χρώ”.
“Ευ χρώ”, μεταγλωττιζόμενο σημαίνει «Χρησιμοποίησες την ζωή καλά» και προσυπογράφει και συμβολίζει την αθανασία που θα κατακτήσει ο άνθρωπος σε τούτο τον κόσμο.
“Ευ χρώ”, χρησιμοποίησες την ζωή καλά. Αυτή ήταν και θα είναι η κοινωνική καθομολόγηση και ο απόηχος της συλλογικής μνήμης για τον Καθηγητή Γεώργιο Χαρτοφυλακίδη.
Έτσι θα τον εγγράψει η ιστορία και η διανόηση της Ορθοπαιδικής Επιστήμης και θα του απονέμεται «Εσαεί» ο έπαινος της “Ευ χρώ” ζωής.
Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, MD, FACS, (Hon)
Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης
Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο